A Chega mellett sok nagy európai párt érdeklődését felkeltette a Patrióták Európáért szövetség, többen jelezték, hogy készen állnak csatlakozni.

„Itt egy új korszak kezdődik” – fogalmazott Orbán Viktor, miután Bécsben aláírták a patrióta manifesztumot. A magyar miniszterelnök Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfő társaságában jelentette be az új európai pártszövetség létrejöttét. A magyar miniszterelnök szerint a szuverenista szövetség célja, hogy megváltoztassa az európai politikát. Orbán Viktor szerint az európaiak három dolgot akarnak: békét, rendet és fejlődést, azonban a brüsszeli elittől csak háborút, migrációt és stagnálást kapnak.

Orbán: Ez az a nap, amikor megváltozik az európai politika! (videó)

Ahhoz, hogy a Patrióták Európáért pártszövetségből EP-frakció alakuljon legalább 23 parlamenti képviselő szükséges, akik legalább hét tagállamból érkeznek. A Fidesznek és a KDNP-nek összesen 11 képviselője, az osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) hat, az ANO-nak pedig hét van.

Ez így összesen 24 európai parlamenti képviselő három tagállamból, tehát még négy másik országból kellenek csatlakozók. Ez pedig nem lehetetlen.

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, a Liga elnöke üdvözölte a patrióta csoport kezdeményezését.

Ma még a korábbinál is nagyobb szükség van az európai patrióták összefogására, csak erőegyesítéssel lehet megváltoztatni Európát és politikai alternatívát kínálni a baloldallal szemben – hangsúlyozta Salvini.

Az olasz politikus közösségi oldalán azt írta: a baloldali erők az utóbbi években tönkretették Európát. A Liga évek óta dolgozik annak érdekében, hogy minél több olyan pártot tudjon bevonni egy más Európa építésébe a baloldal nélkül – tette hozzá.

Salvini hétfőn egy rádióinterjúban az új szövetséghez való csatlakozás lehetőségéről így fogalmazott: „Helyes útnak tartom minden olyan alakulat létrejöttét, amely a munkát, a családot, a fiatalok jövőjét helyezi a középpontba.”

A napokban pedig a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki a Politicónak beszélt arról, hogy szükség van egy új csoport létrehozására.

A Brussels Signal pedig arról írt, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójának második legnagyobb pártja, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kilépéssel fenyegetőzik.

A PiS is Orbánék frakciójába tart?

A Patrióták Európáért pedig egy olyan szövetség lehet, amihez a Fidesz régi szövetségesének számító lengyel Jog és Igazságosság is csatlakozhat.

Mivel az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az Identitás és Demokrácia-frakció egyik vezető ereje, valószínű, hogy mások is követhetik őket az újonnan alakult patrióta szövetségbe. Az ID legtöbb képviselőjét a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (RN) adja, amely harminc képviselővel szállhat be Orbán Viktorék mellé.

A portugál Chega párt elnöke, André Ventura már bejelentette: része kíván lenni a bécsi manifesztumban lefektetett szuverenista erők összefogásának, az ezt célzó javaslatot pártja döntéshozó testületei elé terjeszti.

Sajtóértesülések és elemzők szerint több párt is csatlakozhat még a szövetséghez: a Matteo Salvini vezette olasz Liga (8 EP-képviselő), Geert Wilders holland Szabadságpártja (6 EP-képviselő), a belga európai parlamenti választáson győzelmet arató Flamand Érdek (3 EP-képviselő), valamint a Dán Néppárt (1 EP-képviselő) és az Észt Konzervatív Néppárt (1 EP-képviselő).

Ez így együtt pedig már 43 képviselő összesen nyolc országból, amivel akár a legnagyobb jobboldali európai parlamenti képviselőcsoporttá válhat az új politikai formáció.

Magyar Nemzet

Borítókép: Orbán Viktor aláírja a Patrióta kiáltványt
Forrás: Facebook/Orbán Viktor