Optimista vagyok, arra a választás után az adott okot, hogy a 27 országban az emberek a változásra szavaztak – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a béke lesz a magyar uniós elnökség középpontjában.

A kormányfő az M1 aktuális csatornának adott interjút Brüsszelben, amelyben elmondta:

Orbán Viktor a megbízott belga miniszterelnöktől vette át az EU soros elnöki tisztségét.

„Nem túl jó jel olyan embertől átvenni az uniós tisztséget, aki belebukott az elnökségbe.

De Belgium jó munkát végzett az elmúlt hat hónapban, a spanyolok, belgák és mi egymástól vesszük át a munkát és a dossziékat is, ezért elmondhatom, hogy jó munkát végzett. Az én helyzetem más, 45 százalékos választási győzelmet könyvelhetünk, joggal érezhetjük, hogy a kormány iránti bizalom megerősítést kapott és ezzel a lendülettel kezdhetjük meg a munkát” – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő felsorolta, hogy milyen hivatalos programok lesznek az EU-elnökség alatt.

„Változtatni kell, ezt a választók üzenték, ezért el is indítottunk egy új európai képviselő csoportot, ami hihetetlen tempóban nő.

A siker oka, hogy az EU vezetői nem tudták elfogadni a változásra való igényt, ez bennünket, akik változást akarunk, még inkább megerősít, hamarosan a miénk lesz a második legerősebb képviselői csoport” – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: „öt éve Manfred Webert jelölték az Európai Bizottság élére, ezt pedig mindenképpen meg kellett akadályozni magyarellenessége miatt. Azt mondta, nem akar a magyarok szavazatával elnök lenni, ez nekünk muníciót adott. Egy országot nem lehet sértegetni, nem lehet lekezelni, én ki is álltam az országért és így nem lett Weber bizottsági elnök. Ursula von der Leyen abban a pillanatban jobb választásnak tűnt. Ma már szeretnénk egy jobb képességű politikust ennek a testületnek az élére, ezért szavaztam a minap ellene, hogy a Bizottság elnöke maradjon” – idézte fel a miniszterelnök.

„Külön kell választani az eljárást, amiben az uniós csúcsvezetők személyéről szóló döntés megszületett és magát a jelölést. Ha én olasz lennék, én is úgy beszélnék, mint Matteo Salvini, aki sérelmezte, hogy az olaszokat kihagyták a pozíciók szóló tárgyalásokból.

A Brexit is így kezdődött: nagy, alapító államokkal tisztességesen kell bánni.

Az eljárás nem volt helyes, Salvininek és Giorgia Meloninak igaza volt” – szögezte le Orbán.

A jelöltek kapcsán elmondta: António Costát támogatta, mert korrekt partnernek tartja. Kaja Kallas jelölésénél azért tartózkodott, mert nem biztos benne, hogy képes jól teljesíteni a feladatát.

„Nacionalizmusnak is szokták hívni a hazaszeretet, ennek van jó és rossz ága. Aki úgy szereti a hazáját, hogy másokat letapos, az a rossz nacionalista. Aki viszont önmagáért szereti a hazáját, az a patrióta. Az ilyen gondolkodású emberek kezdenek gyülekezni az alá a zászló alá, amit vasárnap emeltünk fel hárman Bécsben. Még néhány nap és sokan fognak meglepődni. Gyűlnek a patrióták ez alá a zászló alá. A frakcióülés alakuló gyűlése 8-án lesz, és lesznek meglepetések” – üzente Orbán.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán