A Kossuth tér felét sem sikerült megtölteni.

A baloldali pártok vasárnap délután a Kossuth térre szerveztek nagy megmozdulást, hogy elérjék a közvetlen államfőválasztást Magyarországon, a Mi Hazánk és az LMP kivételével az összes ellenzéki párt jelezte, hogy ott lesz. Persze a közvetlen államfőválasztás alig került szóba, a hangsúly az általuk eddig a nemlétező kategóriába tartozó gyermekvédelemre került, hátha lehet még valami icipici „politikai bőrt” lehúzni az egyre kisebb érdeklődést kiváltó bicskei pedofilbotrányról.

A színpadot a tér felénél állították fel, mögötte nem voltak tüntetők, és a színpad előtt is csak lézengtek a demonstrálók, messze elmaradt a létszám attól, amelyre várhattak az ellenzék soraiban. A tér már kezdetben is igen szellős volt, a pár ezres tömeg aztán, ahogy megérkezett az eső,

villámgyorsan pár száz főre apadt.

A tér, annak ellenére, hogy a baloldali pártok régóta azzal hencegnek, milyen sok tagjuk és szimpatizánsuk van, félig sem telt meg; mire az utolsó felszólaló Karácsony Gergely színpadra lépett, alig pár százan énekelték el vele zárásképpen a Himnuszt. A felszólalók sorát Dobrev Klára nyitotta meg, aki elsőként a „gyermeki szemek csillogásáról” beszélt, vagyis hogyha „egy normális felnőtt néz ezekbe a szemekbe, akkor érzi annak a felelősséget is, hogy egy jó mondattal csodát tehet, egy rossz gesztussal pedig tönkre tud tenni egy gyermeket”.

„Ezek a szörnyek tudják, mit csinálnak, azért teszik, hogy kielégítsék perverz vágyaikat. A normális emberekben a normális védelmi ösztön szólal meg ilyenkor. A bicskei otthon gyerekeit mégsem védte meg senki, éveken át rémálomban éltek, főleg azért, mert akiknek az lett volna a feladatuk, hogy megvédjék őket, azok az undorító, mocskos, pedofil szörnyek oldalán álltak” – mondta Dobrev.

 A fideszes pedofilhálózat a fejétől bűzlik, az élén pedig Orbán Viktor áll”

– fogalmazott Gyurcsány felesége.

Sulyok Tamásról, a Fidesz-KDNP államfőjelöltjéről úgy vélekedett, ő egy köztársasági elnöknek látszó személy, egy mameluk, aki már bizonyított az Alkotmánybíróság élén.

ellenzéki-tüntetés-kossuth-tér-pedofil-botrány

A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráció résztvevõi az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte.
MTI/Illyés Tibor

Szabó Tímea: „Orbán és a Fidesz pedofilmosdatók, szégyelljék magukat!”

Dobrev Klárát Szabó Tímea követte, aki szerint nem a baloldal kapaszkodik, hanem „Orbán a miniszterelnöki székbe”. A gyermekvédelem azonban nem róla szól, hanem arról, hogy soha többé ne lehessen a gyermekeket bántani, a pedofilokat futni hagyni. Szerinte az állam pontosan tudta, mi folyik a bicskei gyermekotthonban.

„Most, a kegyelmi ügy után világossá vált, hogy a szabadságot Orbán Viktor és az ő pedofilhálózata veszélyezteti, hiszen Orbán az, aki köztörvényes bűnözőket hoz ki a börtönből. Szabó szerint az új gyermekvédelmi törvénycsomag is egy újabb átverés lesz, ezért az ellenzéknek az a feladata, hogy a gyermekvédelmi szervezetekkel együtt benyújtsanak egy közös javaslatcsomagot, illetve „több pénznek kell jutnia a gyermekvédelembe, béremelésre, a jelzőrendszert pedig fejleszteni kell”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke Szabó után beszédében arról értekezett, hogy az EP-választásnak van tétje, főleg, ha a fideszesek egy irányba szavaznak: újabb kétharmad, azonban álláspontja szerint Orbán legyőzhető.

Most, 2024-ben kell akkorát behúzni a rendszernek, hogy 26-ban már verhető legyen a rendszer. Ha a Fidesznek Budapesten közgyűlési többsége lesz, akkor nem lesz 26 sem, mert a Fidesz visszaszerezte Budapestet”

– jelezte Kunhalmi.

„Ma már tudjuk, hogy az Orbán-rezsimben mindig van lejjebb” – kezdte később felszólalását az a Fekete-Győr András, aki néhány hete másodfokon egy év börtönbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. Fekete-Győr azt mondta, hat éve azért dobott füstgyertyát a rendőrsorfal mögé, mert dühös volt „a kormány által ránk kényszerített rabszolgatörvény” miatt. „Akkor azt hittük nincs lejjebb, de kiderült, hogy az Orbán-rezsimben mindig van lejjebb. A füst elszállt, a düh maradt, és erősebb, mint valaha” – jelentette ki.

Az őt követő, testi sértésért, garázdaságért és a választás rendje elleni bűntett miatt másodfokon szintén nemrég elítélt Varju Lászlót, valamint Karácsony Gergelyt már mindössze pár száz ember hallgatta. Varju többnyire a saját „üldöztetéséről” szólt, Budapest főpolgármestere pedig előbb arról beszélt: „az, hogy a bicskei gyermekotthon lakói nem kaptak segítséget és a botrány nem a rendszer hibája, hanem a rendszer maga”.

Karácsony Gergely is színpadra állt, ő beszédében úgy fogalmazott: érti a tömegek dühét, azt is, hogy miért vannak most kevesebben, mint akár múlt pénteken.

„Ennek ellenére szerinte szükség van a pártokra. Van mit tenni, most kell mit tenni, most is el kell mennünk szavazni” – mondta. Majd az a kérdést tette fel, hagyjuk-e, hogy kivezessenek minket Európából

„A köztársaság nem veszett el, „ott van például azokban a pártokban, amelyek képesek az együttműködésre, képesek megszolgálni ennek a városnak, aminek a nagyszerűségét a sokszínűsége adja, a szabad jövőjét. (…) Budapest azért köztársaság, hogy egyszer az egész ország az legyen.”

Az LMP nemet mondott

Míg az MSZP-nek és Juhász Péternek is külön aláírásgyűjtő standja volt a demonstráción, a Mi Hazánk és az LMP nem vett részt rajta. Utóbbi távolmaradása a meglepőbb. Vasárnap kora délutáni közleményükben azt írták,

„bár lehetséges érdemi érveket mondani a közvetlen államfőválasztás mellett, a közvetlen államfőválasztás nem kezeli azokat az okokat, ami okozta ezt a gyalázatos kegyelmi ügyet. A közvetlen elnökválasztás álláspontunk szerint egy üres, tartalmatlan szlogen, hasonló a feles alkotmányozáshoz és egyéb ellenzéki nagyotmondásokhoz, amelyek hiteltelenítik azokat, akik ezt mondják. Az LMP szerint súlyos hibát követ el a többi párt, ha a Fidesz jelöltén kívül más nincs, aki végigmegy a parlamenti eljáráson és az elnökválasztás pillanatában képviseli azokat, akiknek megrendült a bizalmuk a gyalázatos kegyelmi ügy miatt.”

Kiemelt kép: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, Varju László, a DK alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke, Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselője, Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője (b-j) a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte. MTI/Illyés Tibor