Forrnak az indulatok a Momentumban a csúfos európai parlamenti választási bukás után. Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna is távozik a Momentum vezetéséből. A párt vasárnap tisztújítást tart, amely komoly kihívások elé állíthatja majd az új pártelnököt. Elnök lehet az elítélt bűnöző Fekete-Győr Andrásból, valamint az uniós pénzügyi visszaélésbe keveredett Cseh Katalinból is elnökségi tag lehet.

Az elnöki posztért Tompos Márton, az eddigi alelnök és parlamenti frakcióvezető-helyettes, valamint a korábban csúfosan megbukott Fekete-Győr András, ex-elnök, ex-frakcióvezető indulnak. A Népszava szerint a párton belül polgárháborús hangulat uralkodik.

A feszültségek legfőbb oka Fekete-Győr visszatérési kísérlete, melyet agresszív kampánya is fokozott.

Ez a párt vezető politikusait és Tompos elnökségének támogatóit is megosztotta.

Fekete Győr mellé sorakozott fel egyébként a csúfosan megbukott Cseh Katalin is. Ő arról vált híressé, hogy egy családjához köthető cégcsoport ellen jelenleg is zajlik a nyomozás uniós pénzek jogszerűtlen felhasználása miatt.

Vasárnap biztosan távozik a pártvezetésből Soproni Tamás, Hajnal Miklós és Orosz Anna, míg Bedő Dávid és Cseh Katalin újraindulnak tisztségeikért.

Tompos Márton elmondta, hogy a távozókkal is szívesen dolgozna, de szükségesnek tartja a vérfrissítést. Kiemelte, hogy olyan tehetséges, új emberek is vannak a pártban, mint Ruzsics Milán Zalában, Vajda Viktória Gödön vagy Szabó Bence Debrecenben.

Mindkét elnökjelölt hangsúlyozta, hogy a választás előtt nem kívánnak nyilvános üzeneteket váltani. Tompos ugyanakkor nem adott egyértelmű választ arra, elfogadná-e Fekete-Győr visszatérését, mondván, „először meg kell nézni, ki nyer, milyen csapattal és tervvel”.

Fotó: MTI/Illyés Tibor